Vzdělání

Zveřejněno dne 9. 4. 2019
Globální kavárna v architektuře
Kulturní prostor PRAHA v Brně a kolektiv final_final zahajují programový blok, jenž bude zkoumat formy interiérové produkce bez architekta, s cílem reflektovat téma globální kavárny a nucené unifikace většinového vkusu společnosti.



V rámci dubnové části bloku uvedeme v pátek 12. dubna 2019 od 19.00 přednášku kurátorky a teoretičky Zuzany Duchové, zaměřenou na smysl (nejen) architektonických anticen a kultivaci veřejného prostředí. Po ní bude následovat víkendový workshop studentů Fakulty výtvarných umění pod vedením akademického sochaře a štukatéra Vojtěcha Trochy. Vernisáž jejich autorských instalací a intervencí proběhne v prostoru PRAHA, Husova 535/18, v pondělí 15. dubna 2019 od 19.00.

Tematický blok bude za pomoci pozvaných hostů v průběhu dubna a května zkoumat formy interiérové produkce bez architekta s cílem reflektovat Globální kavárnu – prostor splňující fotogeničnost, líbivost s instantním dosahem na sociálních platformách, prostor příjemný pro všechny a vždy. Výsledkem budou dvě autorské instalace, experimentálně vstupující do kulturního prostoru PRAHA v Brně.

Intenzita vizuality, která aktuálně společnost obklopuje, se nutně odráží i v devalvaci architektonické profese. Jedním z důsledků tohoto jevu může být i suplování procesu architektonického navrhování jinými profesemi. „Dekoratéři” jsou dnes suverénně schopni aplikovat současné vizuální trendy a požadavky, a těmi pak dokonale naplnit představy investora. Architekt se stává nepotřebným článkem struktury. Aktuálním trendem zahlcujícím vizuální prostředí novodobých non-places je ošuntělá estetika. Dochází k "harmonizaci vkusu", a to nejčastěji pomocí prvků napodobujících řemeslnou tvorbu nebo například znovuobjeveným fenoménem pokojových rostlin v interiérech.


PR
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Pavel Sedláček
Exotické koření s recepty
Grada
Unikátní a bohatě ilustrovaná publikace má za cíl seznámit zájemce o koření, a celkově o vaření, s jednotlivými druhy exotických bylinek, koření a jejich směsí. Nedílnou součástí knihy jsou i recepty, které vždy obsahují nejméně jedno z uváděných koření. Kniha má v dnešní době své bohaté opodstatnění, neboť se setkáváme se širokou nabídkou exotického koření ať již prodávaného na našem trhu, nebo dovezeného ze zahraničí. S jeho správným rozlišením a použitím si však zatím poradí jen velmi málo kuchařů či kuchařek, a to i z řad profesionálů, přestože se ho snaží v hojné míře při přípravě jídel používat.
Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2019 Radek Holík
Google+