Vzdělání

Zveřejněno dne 26. 11. 2017
Přednáška o Dušanu Jurkovičovi
V rámci cyklu Oči Brna vystoupí v úterý 28. listopadu v 17:00 hod. v Konferenčním sále Moravské zemské knihovny PhDr. Blanka Petráková s přednáškou o nerealizovaných plánech architekta Dušana Jurkoviče v Luhačovicích.
 


V letech 1902 až 1907 realizoval Dušan Jurkovič v Luhačovicích čtrnáct staveb a upravil řadu interiérů. Pracoval pod časovým tlakem a se značným finančním omezením. Vynucená omezení přivedla Jurkoviče k nekonvenčním architektonickým postupům a k vytvoření unikátního lázeňského komplexu. Spolupráce s akciovou společností však byla předčasně ukončena a řada návrhů nebyla realizována. Část staveb navíc podlehla zubu času. I pouhé torzo původní vize však dnes vzbuzuje mimořádný zájem. Přednáška představí Luhačovice, jak měly vypadat podle Jurkovičových návrhů a urbanistických plánů z let 1903 a 1913.
 
V roce 2013 uskutečnilo Muzeum luhačovického Zálesí ve spolupráci s Fakultou multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně první fázi virtuální prohlídky Jurkovičova urbanistického plánu luhačovických lázní z roku 1903. Vizualizace urbanistického plánu z roku 1913 se připravuje.

Vstup na přednášku je volný.


Redakce
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Lukáš Hejlík
365 - Gastromapa Lukáše Hejlíka
Došel karamel
Herec Lukáš Hejlík se věnuje blogu Gastromapy už 6 let! Objíždí české luhy a moravské háje a každý den přináší jeden tip na místo, kde se lidé můžou dobře najíst, napít, dát si skvělou kávu nebo něco sladkého. Za ty roky projedl přes milion a půl, navštívil skoro půl druhého tisíce podniků, a tak bylo na čase to posunout dál. Nejdřív vznikla appka a teď i knížka Gastromapy. Jmenuje se 365 - Gastromapa Lukáše Hejlíka, a to hned z několika důvodů – dělal ji 365 dní, má 365 stran, ale především přináší 365 tipů. Kniha má 31 kapitol, jedna vás vezme s sebou na výlet po Česku, další vás zavede na přísnou snídani, na rychlý oběd, na jídlo z foodtrucku nebo za tím největším zážitkem! Ukáže vám místa, kde byste rozhodně žádný skvělý podnik nečekali. Nebo vás nechá proletět se po těch nejlepších kuchyních světa.
Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2019 Radek Holík
Google+