Vzdělání

Zveřejněno dne 16. 5. 2017
Jak to bylo s evolucí
Ve středu 17. května v 17 hodin vystoupí na půdě Moravské zemské knihovny přední český teolog Václav Ctirad Pospíšil s přednáškou s názvem Katolická teologie 1850–1950 a problematika evolučního vzniku člověka. Přednáška vychází z Pospíšilova mnohaletého badatelského záměru, jehož cílem je osvětlit, jak katolická teologie v tomto období reagovala na výzvy přírodních věd.



Jedná se o téma nikoli pouze historické a teoretické, ale navýsost praktické, neboť to, jak vnímáme počátek lidského rodu, se nevyhnutelně promítá do našeho sebepochopení i toho, jak následně sami sebe utváříme. Určitě není nezajímavé, že dlouhodobě propagované klišé, podle něhož katolická teologie zásadně odmítala evoluční vznik člověka až do příchodu Teilharda de Chardin, autor na základě svého bádání kompletně vyvrací. Vrhá tak zcela nové světlo na složitý proces průběhu vědecké revoluce i na poli katolické teologie, která se za výkony svých představitelů nemusí stydět ani dnes.

Kontaktní osoba: Mgr. Josef Mikulášek, tel. 541 646 146, Josef.Mikulasek@mzk.cz

Redakce
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Petr Klíma
Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny
SmartPress
Neházejte hrách na stěnu. Uvařte z něj skvělou večeři! S novou knihou Petra Klímy objevíte kouzlo moderní veganské kuchyně. A protože zásadní součást zdravého jídelníčku představují bílkoviny, je věnována luštěninám jako jejich kvalitnímu rostlinnému zdroji. Jak ale luštěniny skutečně zařadit do domácího vaření? Jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat, skladovat? Co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy se na co hodí nejlépe? A hlavně, jak si na nich i s dětmi pochutnat a nikdy se u toho nenudit? Kniha obsahuje téměř 80 skvělých receptů plných „zelených bílkovin“ (saláty a pomazánky – klíčené luštěniny – polévky – hlavní jídla – laskominy a sladká jídla).
Reklama:

Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2019 Radek Holík
Google+