Time out

Zveřejněno dne 3. 4. 2019
Zastavme se na šálek (či kelímek?) kávy
Káva s sebou. Fenomén uspěchané doby? Luxus, kterým si zpříjemníte den, váš ranní rituál nebo zlozvyk, kterým zatěžujeme nejen planetu, ale i své zdraví? Jak se daří takto připravované kávě dnes, v době, kdy z barů, kaváren i domácností mizejí ve velkém plastová brčka a stále více se hovoří o globálních dopadech našich rozmlsaných konzumních životů na životní prostředí?



Káva s sebou byla dříve v mnohých kavárnách nabízena často i za zvýhodněnou cenu. Nižší sazba DPH, zákazník s kávou do ruky nezabíral místo dalším hostům, zvyšoval počet prodaných káv a většinou nehrozilo, že by kavárnám zvyšoval svou návštěvou toalety také účet za vodu. Dlouho oblíbený trend. K tomu víčko, balený cukr, nejlépe s logem a míchátko s balenou sušenkou. Pamatujete si ty doby ještě?

Není tomu tak dávno, co do kaváren zavítal také trend razítkování kelímků. Zákazník tak během své cesty, hrdě či nevědomky, dělal dobrou reklamu. A pak přišly dekorované omyvatelné kelímky. Pro kavárníka často problém, s ohledem na to, že každý je jinak velký a chcete-li připravovat standardizované nápoje, jde to někdy s malovanými kelímky trochu těžko. Navíc Státní hygienická stanice přípravu do zákazníkových kelímků neschvalovala a bylo, a nejspíš dodnes je, nutné zákazníka upozornit, že tak činí na své vlastní nebezpečí.

Jak se dočtete na www.otockelimek.cz, momentálně se v České republice ročně spotřebuje zhruba 350 milionů jednorázových nerecyklovatelných kelímků na nápoje. A protože nejlepší odpad je žádný odpad, přišla firma Otoč kelímek na trh s cílem získat partnery v podobě zapojených kaváren, které budou kávu nabízet do zálohovaných a omyvatelných kelímků, které pak možné vrátit kdekoli v síti zapojených provozů, a to i napříč městy. Kde všude? Prozkoumejte mapu na webu a klidně to zkuste, je to opravdu jednoduché. Dnes je míst 226 a jejich počet neustále stoupá.

Mějte však na paměti, že například espresso či cappuccino je opravdu nápoj k okamžité konzumaci a že prostě není nad to vychutnat si kávu z porcelánu. Když už je spěch, proč ne třeba na stojáka?

https://otockelimek.cz
Foto: Vladimír Jagr

Kačka Eichi Bilíková
Článek otištěn v Kult 04/19
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Jiří Skoupý
Zapomenutý brněnský atentát
Academia
Je 7. února 1945. Ulicemi Brna jezdí auta a tramvaje, lidé spěchají za svými povinnostmi. Jen málokdo by si povšiml dvou mladých mužů, postávajících na nároží ulic Nerudovy a Kounicovy. Ve tváři vyššího z mladíků se světlými vlasy se zračí napjatý výraz. Pečlivě kontroluje zásobník pistole pod kabátem. Za okamžik bude ústí zbraně mířit na důstojníka SS, který zatím nemá o chystaném útoku sebemenší tušení… Zmínění muži, Alois Bauer a Vladimír Blažka, byli členy levicové odbojové skupiny Předvoj a cílem útoku se stal 38letý důstojník, SS-Hauptsturmführer August Gölzer. Nejen na otázky, jaké bylo skutečné pozadí vykonaného činu a proč musel zmizet z dějin, aniž by byl jak nacistickým, tak i komunistickým režimem sebeméně propagandisticky využit, se pokouší odpovědět tato kniha.
Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2019 Radek Holík
Google+