Lidé

Zveřejněno dne 18. 4. 2018
ROZHOVOR: Lukáš Hejlík. V zajetí knih a gastronomie
V případě Lukáše Hejlíka lze bez obav mluvit o člověku vskutku renesančním. Původním povoláním herec a moderátor je v poslední době známý především díky svým dvěma projektům, s nimiž objíždí celou republiku. Zatímco ve své Gastromapě upozorňuje na povedené a neotřelé restaurace a kavárny, s pořady scénického čtení, takzvaným Listováním zase převádí zajímavé knihy do jevištní podoby. O tom všem a ještě dalším se dočtete v našem dubnovém rozhovoru.




Máte přehled o gastronomické situaci v ČR jako málokdo, neustále navštěvujete nové podniky. Dá se v dnešní době ještě vůbec přijít s něčím zcela novým, nevšedním?
Jejda, ba naopak! Právě teď, kdy se situace uvolňuje, kdy být vyvázán z konceptu je ten hlavní koncept, je možné téměř všechno. Když začala Industra v bývalých mrazírnách pořádat brunche, bylo tam v neděli jen pár nadšenců. Dneska tam přichází třikrát víc zájemců, než jsou schopni pojmout. A zvládají to s úsměvem naprosto bravurně.

Vypozoroval jste v oblasti gastronomie nějaký rozdíl mezi Prahou a Brnem (resp. Čechami a Moravou)?
Tři roky nazpátek mělo Brno spíše náskok. Ale Prahu teď zabombardovala spousta hezkých nových věcí. Stejně si myslím, že na počet obyvatel má Brno velký, možná stále větší počet zajímavých podniků. Stejně tak poskočila třeba v posledních dvou letech Ostrava. Ta byla dříve hrdá jen na to, že je okrajová, taková vyřazená, razovita, Baník a agrese. Dneska je tam spousta mladých konceptů. Foodie scéna umí výrazně zvýšit životní pocit ve městě. U Brna se mi líbí, že si toho všimlo i vedení města. Že když v něm prostě nejsou památky, okruh jde do kopru, výstaviště boří eshopy, může být právě gastroscéna totálním lákadlem, proč například vyrazit na 3-4 dny do Brna a dokonale se projíst. Od úžasných snídaní až po fantastické bary. A vlastně i nonstop.

Vaše Gastromapa se řídí heslem „Lepší je si trochu zajet než se hodně spálit“ – vzpomenete si na svůj „nejspálenější“ zážitek?
Právě proto plánuju, abych se nespálil. Proto to radím i lidem, co mě sledují. Aby nezalezli do první hospody na rohu, když jim zakručí v břiše. Rozhodl jsem se své zkušenosti zapisovat právě v podniku, který docela se snahou vařil, ale vypadal děsivě, měl tam třeba místnost, kde byla od stropu zavěšená cédéčka. Od té doby, jsou to tři roky, jsem se víceméně nespálil. Ty tipy si prověřuju. Někdy je to pecka, někdy slabota, někdy i zklamání. Ale ne průser.

Brno je vyhlášené především jako město kaváren – máte tu svou oblíbenou?

Jasně, je tu nejlepší barista Adam v Monogramu, i další skvělý Adam v Industře. Vtipná Vendula v Melounovém cukru. Urban hipster hub na Dominikánském náměstí, kavárna SKOG. Mám rád i dvě brněnské kavárny mimo Brno, českobudějovický Datel nebo bořetický Dvorek. Ty jsou strašně brněnské!


Jste také hlavním autorem projektu scénických čtení Listování. Daří se vám díky němu přivádět lidi ke čtení?
Ano, i když to nutně neznamená, že budou číst. Hráváme každý měsíc v Redutě a chodí na nás 200 lidí. Kdybychom jenom četli, nemělo by to takovou reakci. Je to akční, hodně uvolněné představení na motivy knihy, kterou držíme v ruce. Jako kdyby před vámi ten příběh ožil ve 3D, často i ve 4D (je to dřina). Ano, na školách jasně ukazujeme, že knížka a čtení nemusí být nuda. Neříkám, že puberťáky rozečteme, ale jejich důvěra ve čtenářství se rozhodně zvýší a to je super.

V čem je podle vás četba jedinečná? O co se ochuzuje člověk, který nečte knihy?

Netuším. Sám mám na čtení (velký životní paradox) stále méně času. Říkám vždycky, že knížka je nejlepší film. Je to šance, jak dělat filmy. Když čtete knížku, jste režisér, scénograf, vaši herci nějak vypadají, příběh má ty nejlepší kulisy. Když se díváte na filmy, tohle všechno už udělal někdo za vás.

Na závěr taková zcela hypotetická otázka: Kdybyste dostal na výběr, že se až do konce života musíte buď zcela vzdát čtení knih, nebo navštěvování gastronomických podniků, co byste zvolil?

Klidně obou. Listování je každopádně věc, kterou dělám nejdéle a nejlépe. Všechny ostatní koníčky jen krotím na svých cestách s Listováním. Bez něho bych necestoval jako šílenec do všech koutů naší krásný země.

Lukáš Hejlík (*1980)
Divadelní a televizní herec, objevil se v seriálech Ordinace v růžové zahradě nebo Ošklivka Katka. Na svých stránkách 
gastromapa.hejlik.cz/ zveřejňuje celou řadu zajímavých gastropodniků po celé ČR, které stojí za to navštívit. Od podzimu 2017 také můžete na Aktualne.cz pravidelně každý týden sledovat jeho pořad Gastromapa. O Listování a jeho aktuálním programu se dočtete na http://www.listovani.cz

 

 

Foto: Petra Pikkelová, Lucie Fenclová

Eva Svobodová
Článek otištěn v Kult 04/18
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Ken Kesey
Vyhoďme ho z kola ven - audiokniha
Tympanum
Audioknižní vydání unikátní rekonstruované nahrávky nejúspěšnějšího románu amerického autora, který se stal ikonou generace hippies. Nezrotný karbaník, rváč a milovníka života McMurphy se raději nechá prohlásit za duševně chorého, než aby nastoupil do nápravného pracovního tábora. Stává se jedním z pacientů sanatoria pro choromyslné, kde vládne sadistická Velká sestra Ratchedová. McMurphy se však začne tvrdému režimu vzpírat. Jeho odvážné nápady vzbuzují u ostatních pacientů obdiv, strach a posvátnou úctu. Přesto však ani jeho přítel, mlčící silák indián Bromden, ani nikdo jiný, není schopen zachránit rebela McMurphyho před železnou rukou ústavního řádu. Jeho nejvyšší oběť se tak nakonec stává demonstrací nezcizitelnosti lidské svobody.
Reklama:

Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2018 Radek Holík
Google+