Knihy

Zveřejněno dne 18. 1. 2021
RECENZE: Šeptané příběhy
Tahle kniha v mnohém překvapí. Jak napovídá její název, jedná se o variace na téma „Soukromá tajemství“, jejichž zápletkou se obvykle lidé příliš nechlubí.



Krom jiného jde o potlačované touhy, nucenou přetvářku, historická dramata či absurdní komedii. Ovšem všechno jen jako. Co mě asi nejvíc zarazilo, je přítomnost Anny Geislerové v seznamu autorů.
Myslím, že je to prvně, kdy jsem se s touto herečkou setkal jako se spisovatelkou. Ano, přispívala svými fejetony do dámského časopisu, ale povídka a fejeton je přece jen trošku rozdíl. Navíc tato je vážná a s tragickým rozuzlením.
V knize pro niž platí nejen co povídka, to jiný autor, ale často i jiný styl, vytvořil například Jaroslav Rudiš jedno souvislé telegrafické souvětí chlapácky rozkročené na deseti stranách, oddělené jen čárkami, kdy se čtenář obtížně orientuje, kde jedna myšlenka končí a kde začíná druhá.
Jiná česká povídková ikona, již zesnulý Petr Šabach jest zde zastoupen docela bizarním vyprávěním, navíc podaným možná až příliš hovorovým jazykem. A tak dále, a tak dále.

Co je zarážející, že přestože se některé příběhy mohou na první pohled jevit až nesmyslné, pokud se nad nimi na chvíli pozastavíte, zjistíte, že se to může (nedej bože) stát i vám. Takže pozor :)

Soukromá tajemství
Kolektiv autorů
Listen, 2020

Robert Žďárský
Článek otištěn v Kult 02/21
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Danka Šárková
Krkonošská kuchařka
Anahita
Dnes tato KRKONOŠSKÁ regionální kuchařka nabírá opět na oblíbenosti, jelikož mnoho z nás chce vařit ze surovin, které jsou u nás v Česku vypěstované. Zkuste si připravit typické kyselo, hladkou ančku, hubovec nebo upéct rozcuchanou nevěstu. Hodně receptů je vegetariánských, protože maso bylo vzácné. Zajímavý je též finanční rozpočet, kdy zjistíte, že za relativně málo peněz se dá velice chutně uvařit.
Reklama:

Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2021 Radek Holík
Google+