Knihy

Zveřejněno dne 11. 11. 2018
RECENZE: Smrtí to začíná
Po devíti letech, během nichž stihla Bianca Bellová sesbírat nejrůznější ocenění, a to především za svůj poslední román Jezero (2016), znovu vychází její prvotina Sentimentální román. Novela na jeden zátah, plná smrti a kopulace, kterou nelze zaměnit s milováním.



Nině zemře matka, a tak se při probírání "rodinným harampádím" v opuštěném bytě začne mimoděk probírat i vlastní minulostí; Eda jede přes celou republiku zpravit pozůstalou o skonu manžela a rozpomíná se na vlastní setkání se smrtí. Smrt je motorem novely – rozehrává dvě dějové roviny, které se, zpočátku zdánlivě nesouvisející, postupem času motivicky více a více proplétají, až v závěru knihy splynou v jediný příběh.

Sentimentální román je ponurá jednodenní cesta za úplným odhalením dávných událostí a spojitostí, v jejichž světle si čtenář odůvodní současný duševní stav protagonistů Niny a Edy. Svět novely se zakládá na nezdravé atmosféře, plné páchnoucí kočičí moči, násilí a různých podob kopulace, z nichž ani jedna se nepodobá aktu milování. Účinek některých momentů je mnohdy až fyzicky citelný: "‚Tímhle jsi skončila, ty svině,‘ řekl otec chladně, jako když pleskne kus masa o podlahu, přitáhl si oběma rukama její hlavu a kolenem ji nakopl do obličeje. Zlomil jí nos a vyrazil dva přední zuby. Dopadla na zem na všechny čtyři."

Tyto nepříliš veselé motivy jsou do Sentimentálního románu vepsány rukou suveréna, umí čtenáře upoutat, znechutit i zneklidnit. Škoda jen, že nedokážou ukázat někam dál za sebe, k něčemu citelnému, ale nevyslovitelnému.

Sentimentální román
Bianca Bellová
Host, 2018


RaT
Článek otištěn v Kult 11/18
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Pavel Sedláček
Exotické koření s recepty
Grada
Unikátní a bohatě ilustrovaná publikace má za cíl seznámit zájemce o koření, a celkově o vaření, s jednotlivými druhy exotických bylinek, koření a jejich směsí. Nedílnou součástí knihy jsou i recepty, které vždy obsahují nejméně jedno z uváděných koření. Kniha má v dnešní době své bohaté opodstatnění, neboť se setkáváme se širokou nabídkou exotického koření ať již prodávaného na našem trhu, nebo dovezeného ze zahraničí. S jeho správným rozlišením a použitím si však zatím poradí jen velmi málo kuchařů či kuchařek, a to i z řad profesionálů, přestože se ho snaží v hojné míře při přípravě jídel používat.
Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2019 Radek Holík
Google+