Knihy

Zveřejněno dne 11. 10. 2018
RECENZE: Západníma očima za železnou oponu
Dávno předtím, než Gabriel García Márquez napsal slavné dílo Sto roků samoty (1967), cestoval jako třicetiletý novinář za železnou oponu, aby zjistil, že "není ani opona, ani železná. Je to dřevěná závora natřená červenobíle, jako dřív bývaly sloupky označující holičství." Z těchto cest po NDR, Československu, Polsku, Sovětském svazu a kádárovském Maďarsku, vykonaných v druhé polovině 50. let, nyní vychází kompaktní kniha reportáží Devadesát dnů za železnou oponou.

Do východního bloku vstoupil Márquez s očima levičáka uvyklýma Západu. I proto přináší jeho reportáže neokoukaný a vnímavý pohled zvenčí. Zatímco v polském vlaku spolucestující nespouštějí zrak z jeho pozlacených hodinek, v Praze prohlašuje: "Nenarazili jsme na žádný zřetelný signál, ze kterého bychom nabyli dojmu, že nejsme v některém západoevropském městě. […] Viděl jsem tu mnoho žen oblečených stejně pěkně jako v Paříži."

Márquez v reportážích nehovoří jen s lidmi, ale i s architekturou, kulturou, geografií… Z dílčích, mnohdy velmi detailních poznatků vyvádí generalizující charakteristiky toho či onoho státu. Když například zavítá na VI. Světový festival mládeže a studentstva do Moskvy, hypotetizuje, že snad proporce sovětské krajiny vštípily jejím obyvatelům sklony ke kolosálnosti a masovosti. Proto ty obrovské Stalinovy sochy, nekonečné fronty do Leninova mauzolea, tlusté realistické romány.

Přestože Márquez věřil v budoucnost sovětského socialismu, nezavíral kritické oko před chudobou, cenzurou a absurditou nejrůznějšího druhu. V Maďarsku se dokonce setkal s dohledem tajné policie. Jak by ne, vždyť se v zemi ocitl jen deset měsíců po maďarském povstání.

Devadesát dnů za železnou oponou
Gabriel García Márquez
Odeon, 2018


RaT
Článek otištěn v Kult 10/18
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Pavel Sedláček
Exotické koření s recepty
Grada
Unikátní a bohatě ilustrovaná publikace má za cíl seznámit zájemce o koření, a celkově o vaření, s jednotlivými druhy exotických bylinek, koření a jejich směsí. Nedílnou součástí knihy jsou i recepty, které vždy obsahují nejméně jedno z uváděných koření. Kniha má v dnešní době své bohaté opodstatnění, neboť se setkáváme se širokou nabídkou exotického koření ať již prodávaného na našem trhu, nebo dovezeného ze zahraničí. S jeho správným rozlišením a použitím si však zatím poradí jen velmi málo kuchařů či kuchařek, a to i z řad profesionálů, přestože se ho snaží v hojné míře při přípravě jídel používat.
Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2019 Radek Holík
Google+