Filmy

Zveřejněno dne 26. 2. 2021
RECENZE: Nádherou to nekončí
Jednou z nejvýraznějších osobností současného animovaného filmu je bezesporu irský čtyřicátník Tomm Moore. Že vám to jméno zatím nic neříká? Právě máte už třetí celovečerní možnost to změnit. Lákat by vás mohl třeba fakt, že jeho Vlkochodci okupují čelní místa nejednoho žebříčku sdružujícího nejlepší filmy loňského roku.



Moore o sobě dal poprvé vědět snímkem Brendan a tajemství Kellsu. Vysloužil si za něj mimo jiné nominaci na Oscara. O stejnou sošku se ucházela i druhá Píseň moře, která se v roce 2015 objevila také v českých kinech. Je obrovská škoda, že Vlkochodci o podobnou možnost s největší pravděpodobností – a z dobře známých důvodů – přijdou. Vizuálně jsou totiž opět dechberoucí a velké plátno by to jen podtrhlo. To samé ostatně platí i pro jejich zvukovou a hudební brilanci.

Vlkochodci však rozhodně nenabízejí pouze technicky dokonalý zážitek. Moore a jeho spolupracovníci zůstávají věrní tématům, s nimiž pracovali i v minulosti, ale to neznamená, že by se neposouvali také v tomto směru. Příběh mladé Robin, jejího otce a vlčí smečky, o jejíž právo na existenci tu jde především, znovu akcentuje například střet ustálených pořádků a snahy o jejich modernizaci nebo význam folklóru v evropských dějinách.

Mooreho hra s pravidly klasických pohádek je stejně zábavná a v těch správných chvílích dojímavá jako dřív. Hloubavější diváci možná ve Vlkochodcích objeví opatrný komentář brexitu z neanglického pohledu, případně další politické narážky. Užije si je však i ta část publika, která se chce především dívat na nádherné rozpohybované obrázky. 

Hodnocení:
IMDb 81 %
ČSFD 86 %
Kult 80 %

Vlkochodci
Tomm Moore
Premiéra na VOD 11. prosince 2020
www.apple.com

Ivo Michalík
Článek otištěn v Kult 02/21
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Danka Šárková
Krkonošská kuchařka
Anahita
Dnes tato KRKONOŠSKÁ regionální kuchařka nabírá opět na oblíbenosti, jelikož mnoho z nás chce vařit ze surovin, které jsou u nás v Česku vypěstované. Zkuste si připravit typické kyselo, hladkou ančku, hubovec nebo upéct rozcuchanou nevěstu. Hodně receptů je vegetariánských, protože maso bylo vzácné. Zajímavý je též finanční rozpočet, kdy zjistíte, že za relativně málo peněz se dá velice chutně uvařit.
Reklama:

Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2021 Radek Holík
Google+