Hudba

Zveřejněno dne 17. 3. 2018
Koncert Czech Ensemble Baroque
Postní dobu symbolicky završí výjimečný velikonoční koncert špičkového evropského souboru Czech Ensemble Baroque. Na Velký pátek 30. 3. od 19:30 v kostele na Křenové v Brně zazní jedno z největších duchovních děl v dějinách hudby – Janovy pašije Johanna Sebastiana Bacha.
 


Czech Ensemble Baroque zahraje pod vedením Romana Válka. Pěveckých partů se ujmou sólisté Jakub Kubín, Jaroslav Březina, Roman Hoza, Lenka Cafourková a Monika Jägerová. 

Janovy pašije byly v době svého vzniku jedinečným a inovativním dílem, které ani po téměř třech staletích neztratilo nic ze svého strhujícího účinku, kterým působí na posluchače. Czech Ensemble Baroque se snaží maximálně přiblížit zvukovému obrazu díla, jak jej slyšel a hrál samotný Johann Sebastian. Vokálně instrumentální ansámbl nutný k provedení Janových pašijí svou velikostí daleko přesahoval všechno, co Bach dosud v kostele použil. Při premiéře na Velký pátek 7. dubna 1724 v kostele sv. Mikuláše v Lipsku spojil dohromady dva lipské sbory, kromě toho musel angažovat další instrumentalisty, nejen kvůli rozšíření smyčcové skupiny a zdvojení bassa continua (varhany a cembalo), nýbrž i pro dosažení speciálních barev a zvukových efektů (předepsány jsou příčné flétny, violy d'amore, gamby a loutny). To všechno mělo sloužit k zesílení patetického výrazu pašijového příběhu samotného i ke zdůraznění kontemplativní nálady lyrických úseků.

Velikonoční koncert je součástí unikátního abonentního cyklu staré hudby BACHA NA MOZARTA!, který Czech Ensemble Baroque uvádí 6. sezónu v Brně. Více informací a předprodej vstupenek na oficiálním webu  http://www.bachanamozarta.cz.

 


Redakce
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Jenny Linford
Česnek
Omega
Česnek vzbuzuje již od pradávna v lidech silné emoce – jedni jej milují, druzí nenávidí. Navzdory tomuto rozporu si v průběhu věků vybudoval takřka kultovní status, a to nejenom jako kulinářská ingredience, ale i jako přírodní lék, posilovač imunity a ochrana proti upírům i jiným zlým silám. Jeho charakteristická chuť a aroma, jež zvládnou dodat tolik potřebný „šmrnc“ téměř jakémukoli pokrmu, z něj udělala neocenitelnou součást každé spíže. Díky 65 nápaditým receptům, které dala dohromady kulinářská publicistka Jenny Linford, se i vy naučíte vařit s mnoha druhy a odrůdami česneku, jež se liší velikostí, pronikavostí i barvou.
Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2018 Radek Holík
Google+