Umění

Zveřejněno dne 20. 8. 2020
Kasematy už 140 let přístupné veřejnosti
Špilberské kasematy jsou vám otevřené už celých 140 let. První návštěvníci do nich vešli v srpnu 1880, a zahájili tak nejdelší etapu v dějinách kasemat – turistické využití zatím trvá ze všech nejdéle, vždyť jako proslulá tvrdá věznice sloužily přibližně jen půl století. Muzeum města Brna teď u příležitost 140. výročí otevření kasemat na hradě Špilberku chystá vůbec první výstavu ve svých dějinách věnovanou tomuto tématu.



Výstava přiblíží nejstarší historii průvodcování a prohlídky v kasematech, především z období let 1880 až 1914. Seznámíte se s historií kasemat i jejich rekonstrukcí ve 2. polovině 19. století, poznáte, jak vypadaly první prohlídky pro veřejnost a jakými legendami je tehdejší průvodci ozvláštňovali, ale také jaké osudy a příběhy jsou s kasematami spojené a koho inspirovaly. Prohlédnete si raritní fotografie, plány a ilustrace kasemat, v dobových článcích z novin se třeba dočtete, jaké stížnosti chodily na průvodce, a dokonce se dozvíte, že o kasematech vzniklo v 1. polovině 20. století i několik filmů. Které hrůzy z minulosti kasemat jsou pravdivé a co jsou jen výmysly dávných průvodců? To zjistíte u nás na Špilberku!

Výstava bude součástí prohlídky kasemat.

Bude přístupná od 27. srpna až do konce roku 2020 přímo v kasematech na Špilberku.

Redakce
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Danka Šárková
Krkonošská kuchařka
Anahita
Dnes tato KRKONOŠSKÁ regionální kuchařka nabírá opět na oblíbenosti, jelikož mnoho z nás chce vařit ze surovin, které jsou u nás v Česku vypěstované. Zkuste si připravit typické kyselo, hladkou ančku, hubovec nebo upéct rozcuchanou nevěstu. Hodně receptů je vegetariánských, protože maso bylo vzácné. Zajímavý je též finanční rozpočet, kdy zjistíte, že za relativně málo peněz se dá velice chutně uvařit.
Reklama:

Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2021 Radek Holík
Google+