Divadla

Zveřejněno dne 11. 5. 2019
RECENZE: Odhodlaný tanec mezi mořskými vlnami
Přijít o práci je pro každého bezpochyby velmi traumatické. A co teprve když žijete v anglickém přímořském městečku a jediné, co umíte, je opravovat lodě. Doky ale co nevidět jejich majitel zavře. Jak se s tím vypořádá místní komunita, se dozvíte v muzikálu Poslední loď, který pluje od letošního února na muzikálové hladině Městského divadla Brno v české premiéře.



Po Titaniku se režisér Stanislav Moša rozhodl opět vpustit na muzikálovou scénu vodu, tentokrát z Anglie. I když v Městském divadle mají se Stingem zkušenosti, přece jen se tentokrát jedná o ryze osobité dílo založené na jeho vyrůstání v anglickém městečku Wallsend. Zatímco milovníky pirátů a fanoušky Ostrova pokladů dílo zřejmě moc neosloví, ti, kterým srážka s ledovcem na divadle připadala trochu těžkopádná, při Lodi zajásají.

Beznaděj ze ztráty práce a z bezmocnosti ohledně vlastního osudu jsou motivy, na něž se klade důraz. Vykreslené a podané jsou emotivně, i když pragmatičtějším divákům možná bude připadat jednání postav až moc tvrdohlavé a nepříliš efektivní. Naopak brnkání na rodinnou a romantickou strunu vydává velmi efektivně naladěné tóny. Mezi Radkou Coufalovou a Dušanem Vitázkem spolu s Dagmar Křížovou probíhá mnohovrstevnatá konfrontace. Tu mistrně obaluje taneční reminiscence.

Na palubu Poslední lodě se všichni vrhají s velkou vervou. Její stabilitu na divadelních vlnách místy narušuje méně libozvučný překlad, tahající sem tam za uši. Přestože tedy do trupu trochu zatéká, ostatním složkám se daří díry víceméně zacpávat. Muzikál dokazuje, že se dá tančit na rozbouřené hladině v bárce postavené díky odhodlání, touze a vytrvalosti.

Poslední loď
Městské divadlo Brno
Psáno z reprízy 27. února 2019
www.mdb.cz


Klára Tesařová
Článek otištěn v Kult 05/19
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Pavel Sedláček
Exotické koření s recepty
Grada
Unikátní a bohatě ilustrovaná publikace má za cíl seznámit zájemce o koření, a celkově o vaření, s jednotlivými druhy exotických bylinek, koření a jejich směsí. Nedílnou součástí knihy jsou i recepty, které vždy obsahují nejméně jedno z uváděných koření. Kniha má v dnešní době své bohaté opodstatnění, neboť se setkáváme se širokou nabídkou exotického koření ať již prodávaného na našem trhu, nebo dovezeného ze zahraničí. S jeho správným rozlišením a použitím si však zatím poradí jen velmi málo kuchařů či kuchařek, a to i z řad profesionálů, přestože se ho snaží v hojné míře při přípravě jídel používat.
Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2019 Radek Holík
Google+