Divadla

Zveřejněno dne 9. 6. 2017
Divadlo Bolka Polívky uvádí hru Arnošta Goldflama

Předposlední premiérou Divadla Bolka Polívky je v letošní sezóně autorská hra Arnošta Goldflama Hrůza v Brně. Bizarní černá groteska zavede diváky spolu s hlavními postavami, policisty Jarinem a Rudou z Brna, do Ameriky a ještě dál. Oba žijí ve světě, kde je politická korektnost neznámý pojem a inteligent nejhorší nadávka. Ve světě, který má být zničen, aby se mohla zrodit nová, nadřazená rasa, a Jarin s Rudou „to musijó nějak zmáknót, kurňa“.
 


Hru napsal Arnošt Goldflam v běžné brněnské mluvené řeči, které mnozí rozumí jen z části. „Ta hra není přímo v hantecu, hantec je ještě o stupínek posunutý, tohle je taková běžná brněnská mluva. Je tam hodně sprostých slov, ale to k tomu prostě patří,“ říká Arnošt Goldflam.

Hrůzu v Brně charakterizuje jako bizarní grotesku, která vychází z anekdot o policajtech a po chvíli vezme překvapivý, detektivní obrat. „Byl to okamžitý nápad. Takový rozmar. Několik mých her, třeba Doma u Hitlerů, vzniklo z náhlého impulzu, okamžitého popudu. Napsal jsem je vlastně pro své vlastní pobavení. Když jsem pak první jednání Hrůzy v Brně četl před svou rodinou, tak se bavili, a tak mě napadlo napsat celou hru. A ukázalo se, že by byla šance a chuť tu hru někde realizovat, čemuž jsem se nebránil. Chtěl jsem ji ale hlavně uvést v Brně. Hru jsem rozeslal svým kolegům z divadla a ozval se mi Bolek, kterému se líbila, a tak jsme se dohodli, že ji uděláme u něj v divadle,“ vypráví Arnošt Goldflam o vzniku hry a inscenace v Divadle Bolka Polívky.

V hlavních rolích se objeví Josef Polášek a Robert Mikluš, dále hrají Cyril Drozda, Mariana Chmelařová, Mojmír Maděrič, Filip Teller a další. Premiéra se koná v pátek 26. května v 19:00 hod.

PR
Článek otištěn v Kult 06/17
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Jenny Linford
Česnek
Omega
Česnek vzbuzuje již od pradávna v lidech silné emoce – jedni jej milují, druzí nenávidí. Navzdory tomuto rozporu si v průběhu věků vybudoval takřka kultovní status, a to nejenom jako kulinářská ingredience, ale i jako přírodní lék, posilovač imunity a ochrana proti upírům i jiným zlým silám. Jeho charakteristická chuť a aroma, jež zvládnou dodat tolik potřebný „šmrnc“ téměř jakémukoli pokrmu, z něj udělala neocenitelnou součást každé spíže. Díky 65 nápaditým receptům, které dala dohromady kulinářská publicistka Jenny Linford, se i vy naučíte vařit s mnoha druhy a odrůdami česneku, jež se liší velikostí, pronikavostí i barvou.
Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2018 Radek Holík
Google+