Zbožňuju jednoduchý ovocný knedlíky. Mám na ně zjednodušené recept a v létě na nich těžce ujíždím. Vždycky když je cháluju, tak si při tom říkám ten známé fór vo těch dvóch na patolce, jak kuchajó teho tuháčka [mrtvolu] a v bauchecu mu narazijó na nestrávený švestkáče.
Ten první patolog hned vytáhne bagr a přímo ze žaludku mrtvoly to do sebe začne házet. Druhé to sleduje a hodí mu do placu, že by to neměl jíst, že tam už může bét ten mrtvolné jed. Tak si ten první doktor strčí prst do krkovičky [krku] a vrátí to temu tuháčkovi zpátky do bauchecu [břicha]. Na to vytáhne svoju lžicu ten druhé a hlásí: „Dík za vohřátí!“
Z čeho to ufachčíme:
20–30 švestek nebo 15–20 merglí [meruněk]
40 deka hrubýho nebo polohrubýho móčmena [mouky]
1–2 vajca
½ l milchny [mléka]
salcna [sůl]
Jak to ubóchneme:
Ze startu dáme vařit lehce vosalcněný mlíko. Až projde varem, mázneme do teho móčmen a vajco nebo dvě a snažíme se z toho plótvama udlachnit těsto. Přisypáváme móku, až je těsto redy na válení. Válečkem nebo flaškó od vajnoša [vína] (i to historie pamatuje na jednom tahu) uválíme těsto a rozřízneme na obdélníčky, do kteréch zabalíme švestky nebo mergle, podle teho, co je zrovna k mání. Pak zabalený knedle mázneme do vařícího vasru [vody] a hodíme čekanku, až vyplavó. Jakmile nahodijó plaváčka, só redy na chálku [jídlo]. Posypeme je móčmenovým cukrem, kakaem nebo skořicó a polejeme rozpuštěným máslem. Když chcete, aby toho na vás víc zbylo, vyprávíme spolustolovníkům vydařenó anekdotu, kteró naleznete o pár řádků výše. Ať vám čvachtá za žgraňó!! [Dobrou chuť!!]