Vzdělání

Zveřejněno dne 9. 4. 2019
Globální kavárna v architektuře
Kulturní prostor PRAHA v Brně a kolektiv final_final zahajují programový blok, jenž bude zkoumat formy interiérové produkce bez architekta, s cílem reflektovat téma globální kavárny a nucené unifikace většinového vkusu společnosti.



V rámci dubnové části bloku uvedeme v pátek 12. dubna 2019 od 19.00 přednášku kurátorky a teoretičky Zuzany Duchové, zaměřenou na smysl (nejen) architektonických anticen a kultivaci veřejného prostředí. Po ní bude následovat víkendový workshop studentů Fakulty výtvarných umění pod vedením akademického sochaře a štukatéra Vojtěcha Trochy. Vernisáž jejich autorských instalací a intervencí proběhne v prostoru PRAHA, Husova 535/18, v pondělí 15. dubna 2019 od 19.00.

Tematický blok bude za pomoci pozvaných hostů v průběhu dubna a května zkoumat formy interiérové produkce bez architekta s cílem reflektovat Globální kavárnu – prostor splňující fotogeničnost, líbivost s instantním dosahem na sociálních platformách, prostor příjemný pro všechny a vždy. Výsledkem budou dvě autorské instalace, experimentálně vstupující do kulturního prostoru PRAHA v Brně.

Intenzita vizuality, která aktuálně společnost obklopuje, se nutně odráží i v devalvaci architektonické profese. Jedním z důsledků tohoto jevu může být i suplování procesu architektonického navrhování jinými profesemi. „Dekoratéři” jsou dnes suverénně schopni aplikovat současné vizuální trendy a požadavky, a těmi pak dokonale naplnit představy investora. Architekt se stává nepotřebným článkem struktury. Aktuálním trendem zahlcujícím vizuální prostředí novodobých non-places je ošuntělá estetika. Dochází k "harmonizaci vkusu", a to nejčastěji pomocí prvků napodobujících řemeslnou tvorbu nebo například znovuobjeveným fenoménem pokojových rostlin v interiérech.


PR
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Petr Klíma
Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny
SmartPress
Neházejte hrách na stěnu. Uvařte z něj skvělou večeři! S novou knihou Petra Klímy objevíte kouzlo moderní veganské kuchyně. A protože zásadní součást zdravého jídelníčku představují bílkoviny, je věnována luštěninám jako jejich kvalitnímu rostlinnému zdroji. Jak ale luštěniny skutečně zařadit do domácího vaření? Jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat, skladovat? Co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy se na co hodí nejlépe? A hlavně, jak si na nich i s dětmi pochutnat a nikdy se u toho nenudit? Kniha obsahuje téměř 80 skvělých receptů plných „zelených bílkovin“ (saláty a pomazánky – klíčené luštěniny – polévky – hlavní jídla – laskominy a sladká jídla).
Reklama:

Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2019 Radek Holík
Google+