Vzdělání

Zveřejněno dne 9. 4. 2019
Globální kavárna v architektuře
Kulturní prostor PRAHA v Brně a kolektiv final_final zahajují programový blok, jenž bude zkoumat formy interiérové produkce bez architekta, s cílem reflektovat téma globální kavárny a nucené unifikace většinového vkusu společnosti.



V rámci dubnové části bloku uvedeme v pátek 12. dubna 2019 od 19.00 přednášku kurátorky a teoretičky Zuzany Duchové, zaměřenou na smysl (nejen) architektonických anticen a kultivaci veřejného prostředí. Po ní bude následovat víkendový workshop studentů Fakulty výtvarných umění pod vedením akademického sochaře a štukatéra Vojtěcha Trochy. Vernisáž jejich autorských instalací a intervencí proběhne v prostoru PRAHA, Husova 535/18, v pondělí 15. dubna 2019 od 19.00.

Tematický blok bude za pomoci pozvaných hostů v průběhu dubna a května zkoumat formy interiérové produkce bez architekta s cílem reflektovat Globální kavárnu – prostor splňující fotogeničnost, líbivost s instantním dosahem na sociálních platformách, prostor příjemný pro všechny a vždy. Výsledkem budou dvě autorské instalace, experimentálně vstupující do kulturního prostoru PRAHA v Brně.

Intenzita vizuality, která aktuálně společnost obklopuje, se nutně odráží i v devalvaci architektonické profese. Jedním z důsledků tohoto jevu může být i suplování procesu architektonického navrhování jinými profesemi. „Dekoratéři” jsou dnes suverénně schopni aplikovat současné vizuální trendy a požadavky, a těmi pak dokonale naplnit představy investora. Architekt se stává nepotřebným článkem struktury. Aktuálním trendem zahlcujícím vizuální prostředí novodobých non-places je ošuntělá estetika. Dochází k "harmonizaci vkusu", a to nejčastěji pomocí prvků napodobujících řemeslnou tvorbu nebo například znovuobjeveným fenoménem pokojových rostlin v interiérech.


PR
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Lukáš Hejlík
365 - Gastromapa Lukáše Hejlíka
Došel karamel
Herec Lukáš Hejlík se věnuje blogu Gastromapy už 6 let! Objíždí české luhy a moravské háje a každý den přináší jeden tip na místo, kde se lidé můžou dobře najíst, napít, dát si skvělou kávu nebo něco sladkého. Za ty roky projedl přes milion a půl, navštívil skoro půl druhého tisíce podniků, a tak bylo na čase to posunout dál. Nejdřív vznikla appka a teď i knížka Gastromapy. Jmenuje se 365 - Gastromapa Lukáše Hejlíka, a to hned z několika důvodů – dělal ji 365 dní, má 365 stran, ale především přináší 365 tipů. Kniha má 31 kapitol, jedna vás vezme s sebou na výlet po Česku, další vás zavede na přísnou snídani, na rychlý oběd, na jídlo z foodtrucku nebo za tím největším zážitkem! Ukáže vám místa, kde byste rozhodně žádný skvělý podnik nečekali. Nebo vás nechá proletět se po těch nejlepších kuchyních světa.
Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2019 Radek Holík
Google+