Time out

Zveřejněno dne 24. 4. 2019
Především věříme trenérovi

Mezi hráči Martinem Doležalem s Dalimilem Mikyskou je rozdíl téměř deseti let. Ten první hraje v A týmu brněnské Komety sedmou sezonu a je dvakrát zlatý. Ten druhý v A týmu zatím spíš hostuje (má sedm startů), i když svůj talent již prokázal pomocí k zisku památného 12. titulu. Jak se liší jejich pohledy na hokej brněnské Komety?



Začnu otázkami z filmu Kometa:Film. Co je pro vás hokej? A co je pro vás Kometa?

Martin Dočekal: Hokej? Život. Kometa? Moje druhá rodina!

Dalimil Mikyska: Pro mě je hokej hlavně zábava. A Kometa? Klub, který mě vytáhl nahoru a strašně si ho vážím. Podle mě je to nejlepší tým u nás.

Ve srovnání s ostatními trenéry, v čem je pan Zábranský tak jiný - výjimečný?

MD: Mě předtím trénoval jen pan Pokorný. Ale z pana Zábranského jde obecně především velký respekt a klid. A, pokud se hráči nedaří, tak na něj nekřičí. Na jeden zápas ho odstaví, aby si věci srovnal v hlavě a mohl si v klidu uvědomit, co dělá špatně.

DM: Charakter. Je to fakt pan s velkým P. Jde z něj velký respekt. Hokeji ohromně rozumí a vede Kometu přesně tak, jak je to zapotřebí.

Teď to bude spíš otázka na Martina. Máte už celkem dost odehráno. Zakusil jste i reprezentaci. Cítíte i tak rozdíl ve zkušenostech hráčů, kteří prošli NHL?

MD: Samozřejmě. Hlavně v play-off. Třeba u Špenyho (Martin Erat, pozn. red.) je to vidět nejen na ledě, jak si dokáže puk podržet, ale třeba i na tom, jak dokáže uklidnit kabinu, když je něco špatně a pohádáme se. 

Dalimile, vy jste v A týmu startoval těsně před ziskem dlouho dobývaného titulu. Nebyl na vás, myslím od starších hráčů, vyvíjen tlak? Abyste to nekazil…

DM: Ne, to vůbec. Každý dělá chyby. I já mám strach, abych je nedělal a snažím se jich vyvarovat. Ale když už něco pokazím, tak se mi ti starší snaží spíš pomoct. Vysvětlí mi to. Podporují mě a říkají: "Hraj v klidu".

Martine, jak vy vnímáte mladší/nové hráče? 

MD: Především věříme trenérovi, že si ty mladý kluky vybral ve správnou dobu. Kdyby jim nevěřil, tak by je do hry zkrátka nepostavil. A za sebe můžu říct, že třeba jak hraje Mikeš (Dalimil Mikyska, pozn. red.), se mi líbí. Je to silový hráč, špatně se přes něj chodí, má rychlou rozehrávku.

Četl jsem, myslím na začátku února, titulek: Kometa začíná šlapat na plné obrátky. Souhlasíte s tím?

MD: (s úsměvem) No oni to novináři nějak napsat musí. Začátek února je totiž období, kdy už se připravujeme na play-off, takže se tým obecně víc semkne a hrajeme víc z obrany. Takže bych s tím titulkem vesměs souhlasil.

Míváte trému před zápasem? Jste si v kabině navzájem oporou?

MD: Tak v sezoně už před zápasem nervózní nejsem, ale v play-off to vždycky přijde. Takže jo, takovou tu zdravou trému mám. V kabině Komety je každopádně velká pohoda. To je o nás známé. Navzájem se podržíme. Trému možná mívají spíš ti mladí, i když to nedávají příliš najevo. A po druhém střídání je obvykle už všechno v pohodě.

DM: Já mám trému pokaždé, ale mně tréma pomáhá a mám ji rád. Ostatní hráče samozřejmě vnímám. Jejich klid a z Leoše Čermáka i veliký respekt. Jinak se především soustředím na svůj výkon, abych byl týmu co nejvíc platný.

Kometa je v Brně kult – máte to napsáno i na zdi před kabinou. Je něco, co byste vzkázali čtenářům magazínu Kult?

MD: Dík, že jste s námi a držte nám pěsti! Budeme to potřebovat!

DM: Užívejte si hokej, který pro vás budeme dál předvádět!

Díky za rozhovor.


Redakce
Článek otištěn v Kult 04/19
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Pavel Sedláček
Exotické koření s recepty
Grada
Unikátní a bohatě ilustrovaná publikace má za cíl seznámit zájemce o koření, a celkově o vaření, s jednotlivými druhy exotických bylinek, koření a jejich směsí. Nedílnou součástí knihy jsou i recepty, které vždy obsahují nejméně jedno z uváděných koření. Kniha má v dnešní době své bohaté opodstatnění, neboť se setkáváme se širokou nabídkou exotického koření ať již prodávaného na našem trhu, nebo dovezeného ze zahraničí. S jeho správným rozlišením a použitím si však zatím poradí jen velmi málo kuchařů či kuchařek, a to i z řad profesionálů, přestože se ho snaží v hojné míře při přípravě jídel používat.
Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2019 Radek Holík
Google+