Hudba

Zveřejněno dne 15. 4. 2019
Bach v podání Czech Ensemble Baroque
Dovedete si představit Velikonoce a Velikonoční festival duchovní hudby bez Johanna Sebastiana Bacha? My ne! Oslavte Velikonoce s Czech Ensemble Baroque. Slibujeme slavnostní atmosféru s elementy kantátovými, oratorními i operními. Těšit se můžete na orchestr, vokální ansámbl i skvělé sólisty. A pozor! Změna místa konání – nepotkáme se v kostele, ale v Besedním domě!



První verze Velikonočního oratoria Johanna Sebastiana Bacha byla uvedena jako kantáta pro Velikonoční neděli v Lipsku 1. dubna 1725 pod názvem Kommt, gehet und eilet. Vznikla ze světské kantáty Entfliehet, verschwindet, entweichet, ihr Sorgen, (BWV 249a), z níž je dochováno pouze libreto. Následovala verze v roce 1735, kde již dílo bylo označeno jako oratorium a v ještě pozdější verzi ze čtyřicátých let byl ve třetí části oratoria rozšířen duet o čtyřhlasý sbor.

V oratoriu vystupují čtyři postavy: Šimon Petr (tenor) a apoštol Jan (bas), kteří se objevují hned v prvním duetu. Zjišťují, že je hrob, do kterého pohřbili Ježíše, prázdný. Zde se setkávají také s Marií Magdalénou (alt) a „druhou Marií“ Marií Jakubovou (soprán). Sbor se – kromě rozšíření úvodního duetu – objevuje pouze v závěru oratoria.

Bach pro dosažení slavnostního charakteru obsazuje v orchestru trubky, tympány, hoboje, včetně d’amore, fagot, flétny (zobcové i příčné) a samozřejmě smyčce s continuem.

J. S. Bach: Lobet den Herrn, alle Heiden BWV 230, Oster-Oratorium D dur BWV 249 
Besední dům Brno
28. dubna v 19.30
www.ebcz.eu

Redakce
Článek otištěn v Kult 04/19
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Petr Klíma
Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny
SmartPress
Neházejte hrách na stěnu. Uvařte z něj skvělou večeři! S novou knihou Petra Klímy objevíte kouzlo moderní veganské kuchyně. A protože zásadní součást zdravého jídelníčku představují bílkoviny, je věnována luštěninám jako jejich kvalitnímu rostlinnému zdroji. Jak ale luštěniny skutečně zařadit do domácího vaření? Jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat, skladovat? Co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy se na co hodí nejlépe? A hlavně, jak si na nich i s dětmi pochutnat a nikdy se u toho nenudit? Kniha obsahuje téměř 80 skvělých receptů plných „zelených bílkovin“ (saláty a pomazánky – klíčené luštěniny – polévky – hlavní jídla – laskominy a sladká jídla).
Reklama:

Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2019 Radek Holík
Google+