Výstavy

Zveřejněno dne 24. 5. 2018
RECENZE: Z pozůstalosti romského fotografa
Jméno Andreje Pešty je vyjma vzácné hrstky fajnšmekrů dnes již neznámé. Napravit tuto skutečnost se od konce března pokoušejí v Muzeu romské kultury. Až do září letošního roku v něm bude k vidění kurátorský výběr z fotografií této pozoruhodné osobnosti.


Andrej Pešta se narodil pravděpodobně na Slovensku v roce 1921 a zemřel v Letovicích u Brna v roce 2009. Vystřídal mnoho zaměstnání, prožil dobrodružný život. Pamětníci na něj vzpomínají jako na velkého všeuměla. I ve vysokém věku oplýval zručností při práci s nejrůznějšími materiály, věnoval se malbě, sochařství, literatuře. Výstava se soustřeďuje na jeho díla fotografická.

Reprodukce několika Peštových fotografií obsadily jednu místnost v přízemí a jednu v prvním patře muzea. Nesou především autobiografické téma. Návštěvník se tak může podívat na jeden romský způsob života ve městě očima velmi talentovaného pozorovatele. Pešta fotil sebe, svou rodinu a další osoby při různých příležitostech. Častým motivem je malovaný dům v Podbřežicích, kde jeden čas bydlel. Fotografie se vyznačují obzvlášť jemným smyslem pro okamžik. Mnohdy téměř idylické výjevy představují důležité svědectví o tom, co bylo v autorově prostředí 60. až 80. let považováno za šťastný život. Unikátní jsou záměrným výběrem exteriérů mimo tradiční romské osady.

Peštovo dílo nebylo dosud plně zmapováno. Není však beze smyslu i takový malý výsek rozsáhlé autorovy tvorby vystavovat. Rozkládá se tu totiž před námi další střípek jednoho zaniklého fenoménu městského života, který má svou nadčasovostí hluboký význam také pro příští generace. Návštěva výstavy je proto hodna doporučení.

Andrej Pešta: Mire sveti/Světy Andreje Pešty
22. března  30. září 2018

http://www.rommuz.cz


Petra Horáková
Článek otištěn v Kult 05/18
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Jenny Linford
Česnek
Omega
Česnek vzbuzuje již od pradávna v lidech silné emoce – jedni jej milují, druzí nenávidí. Navzdory tomuto rozporu si v průběhu věků vybudoval takřka kultovní status, a to nejenom jako kulinářská ingredience, ale i jako přírodní lék, posilovač imunity a ochrana proti upírům i jiným zlým silám. Jeho charakteristická chuť a aroma, jež zvládnou dodat tolik potřebný „šmrnc“ téměř jakémukoli pokrmu, z něj udělala neocenitelnou součást každé spíže. Díky 65 nápaditým receptům, které dala dohromady kulinářská publicistka Jenny Linford, se i vy naučíte vařit s mnoha druhy a odrůdami česneku, jež se liší velikostí, pronikavostí i barvou.
Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2018 Radek Holík
Google+