Filmy

Zveřejněno dne 25. 10. 2017
Zažijte 21. Ji.hlavu!
Tři dny po parlamentních volbách ožije Ji.hlava filmem i diskusemi s tvůrci. Již 21. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava proběhne ve dnech 24.–29. října a uvede 342 filmů z 3571 přihlášených titulů, z nichž 70 bude uvedeno ve světové, 22 v mezinárodní a 12 v evropské premiéře. Rezonovat budou politická i výsostně osobní témata.
 


Dokumentaristka Helena Třeštíková uvede v Ji.hlavě světovou premiéru časosběrného dokumentu Manželské etudy po 35 letech. Slavný režisér Marcel Ophuls, který ve svém díle zkoumá krutosti nacismu i pozadí mnichovské dohody, převezme na festivalu osobně Cenu za přínos světové kinematografii. Znělku letošní Ji.hlavy vyrobil hollywoodský skladatel a experimentální filmař Jóhann Jóhannsson, který se proslavil hudbou k filmům Sicario: Nájemný vrah, Teorie všeho nebo Příchozí. 
 
Světová premiéra vůbec prvního flmu o současném francouzském prezidentovi Kandidát: Vzestup Emmanuela Macrona v sobotu 28. října festival slavnostně zakončí. Inspiračního fóra, tradiční diskuzní platformy festivalu, se zúčastní ruská exilová novinářka Žanna Němcovová, kontroverzní divadelní režisér Oliver Frljić i polská reportérka Katarzyna Surmiak-Domańska. 
 
Letošní ročník nabídne dále rozsáhlou přehlídku filmového dokumentu z Tchaj-wanu, obsáhlou a objevnou retrospektivu francouzského filmaře a antropologa Jeana Rouche, unikátní profil brazilské filmové skupiny Udigrudi i fokus „od Ronalda po Donalda“ v sekci Americký rok. Nejen filmem je člověk živ – to deklaruje i doprovodný program, který slibuje bohaté zážitky milovníkům počítačových her, virtuální reality či divadla.

PR
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Jenny Linford
Česnek
Omega
Česnek vzbuzuje již od pradávna v lidech silné emoce – jedni jej milují, druzí nenávidí. Navzdory tomuto rozporu si v průběhu věků vybudoval takřka kultovní status, a to nejenom jako kulinářská ingredience, ale i jako přírodní lék, posilovač imunity a ochrana proti upírům i jiným zlým silám. Jeho charakteristická chuť a aroma, jež zvládnou dodat tolik potřebný „šmrnc“ téměř jakémukoli pokrmu, z něj udělala neocenitelnou součást každé spíže. Díky 65 nápaditým receptům, které dala dohromady kulinářská publicistka Jenny Linford, se i vy naučíte vařit s mnoha druhy a odrůdami česneku, jež se liší velikostí, pronikavostí i barvou.
Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2018 Radek Holík
Google+