Divadla

Zveřejněno dne 11. 11. 2017
RECENZE: Jak se dotknout vědy na divadle
Představte si, že se honosíte tituly Ing. a Ph.D., pracujete na Veveří v chemickém ústavu a náhodou objevíte v lidském genomu zašifrovanou zprávu, jak stvořit nadčlověka. S první premiérou sezóny 2017/2018 vsadilo Městské divadlo Brno na vědeckou tematiku hry Reného Levinského Dotkni se vesmíru a pokračuj.



Levinského dílo si odbylo premiéru v pražském Národním divadle. Režisérka Hana Burešová však zručně obléká vědeckou tematiku do šatstva brněnských reálií. Stejně jako Líze Ďulínkové slušelo prodávání pugétů na Zelňáku, prospívá „dotýkat se vesmíru“ právě ve Štatlu – chodit jíst do Kotvy nebo hrát pétanque do Lužánek.

Vědecký námět přímo láká k vážnému a odměřenému pojetí. To by ale nebyla Burešová, aby neudělala přesný opak. Sázka na komediální žánr se ukazuje jako dobrý tah. Sice se prvoplánovým vtipům nesměje 90 % publika, ale jen jeho třetina, zato většině diváků vyvolávají úsměv na rtech promyšlené a dobře vystavěné bonmoty. Chtít po humanitně zaměřených hercích, kteří se na JAMU učili převážně jevištní mluvu nebo step, aby se převtělili do pracovníků chemického ústavu, je velká výzva. Všichni ji ale zvládají s exaktní přesností. Přidanou hodnotu dodávají zejména menší role: výkon Aleše Slaniny jako introvertního termitologa nebo mediální vosička Ivany Vaňkové.

Městskému divadlu se daří dotýkat se vesmíru s příjemným a nevtíravým humorem. Ten ocení zejména lidé, kterým je blízká vysokoškolská a vědecká tematika. Ostatní zase potěší brněnské reálie, jež dodávají hře punc domáckosti a zapamatovatelnosti.

PS: Bez obav se dotkni nové divadelní sezóny MdB a pokračuj.

Klára Tesařová

Dotkni se vesmíru a pokračuj
Městské divadlo Brno
Psáno z reprízy 27. září 2017
www.mdb.cz


Klára Tesařová
Článek otištěn v Kult 11/17
 Přidejte k článku první komentář >> 
Časopis:
Reklama:

Novinky:
Jenny Linford
Česnek
Omega
Česnek vzbuzuje již od pradávna v lidech silné emoce – jedni jej milují, druzí nenávidí. Navzdory tomuto rozporu si v průběhu věků vybudoval takřka kultovní status, a to nejenom jako kulinářská ingredience, ale i jako přírodní lék, posilovač imunity a ochrana proti upírům i jiným zlým silám. Jeho charakteristická chuť a aroma, jež zvládnou dodat tolik potřebný „šmrnc“ téměř jakémukoli pokrmu, z něj udělala neocenitelnou součást každé spíže. Díky 65 nápaditým receptům, které dala dohromady kulinářská publicistka Jenny Linford, se i vy naučíte vařit s mnoha druhy a odrůdami česneku, jež se liší velikostí, pronikavostí i barvou.
Odběr zpráv:
Chcete odebírat zprávy? Registrace


Copyright © 2005–2018 Radek Holík
Google+